Priboj

Opština Priboj je u jugozapadnoj Srbiji, u šumovitoj oblasti Stari Vlah, u dolini reke Lim. Opština Priboj smeštena je na tromeđi Srbije, Crne Gore i Republike Srpske (BIH). Priboj se graniči sa opštinama Čajetina, Nova Varoš, Prijepolje, Pljevlja, Čajniče i Rudo. Kroz Priboj prolaze vrlo važni regionalni putevi ka Podgorici i Sarajevu, kao i pruga Beograd-Bar. Od Beograda Priboj je udaljen oko 280 km, od Podgorice oko 200 km, Sarajeva oko 160km a od Užica oko 90 km.auto-karta-priboj

Zbog blizine stranih tržišta, dobre transportne i telekomunikacione mreže, prirodnih resursa i kvalifikovane radne snage, opština Priboj je vrlo povoljno područje za potencijalne investitore.

Veličina zajedničkog tržišta Srbije, Crne Gore i Republike Srpske (BIH) procenjuje se na oko 12,5 miliona potrošača.

Opština Priboj zauzima 8,9% ukupne površine Zlatiborskog okruga. Klima je umereno kontinentalna. U toku godine sunčanih dana je 60, oblačnih 145.

Priboj je izrazito planinskog karaktera, najniža nadmorska visina je 387 m kod Fabrike „Faspini“, najviša 1486 m – obaram – Javorje.

Na površini od 552 km ² živi oko 30.377 stanovnika, različitih nacionalnosti raspoređenih u 14 mesnih zajednica. Priboj je višenacionalna sredina u kojoj se uvek živelo složno. Etnički sastav stanovništva je: Srbi – 22.523, Bošnjaci – 5567, Muslimani – 1427, ostali – Crnogorci, Albanci, Jugosloveni, Mađari, Bugari – 860.

Priboj je poznat zahvaljujući kamionima i autobusima FAP-a i „Poliester“ koji proizvodi predmete od plastičnih masa i delove za automobile.

Samo 5 km od centra grada je, Pribojska Banja poznata po lekovitosti termomineralnih izvora, i manastir Sv.Nikola iz 12.veka.

U centru Starog Priboja je Hasan-agina džamija, sagrađena 1758 godine, Zavičajni muzej u kome se čuvaju, izučavaju i prezentuju umetničko-istorijska dela i kulturna baština Priboja.

Svima koji žele da osete dah starih vremena i upoznaju tradiciju ovog područja Etno kuća (kuća Jevđevića) u Starom Priboju širom otvara vrata. U Priboju je 6 matičnih osnovnih škola, dok mrežu srednjih škola čine Gimnazija i Mašinsko-elektrotehnička škola.

Priboj je opština bogatog kulturnog života, poznata po Limske večerima poezije, međurepubličke festivalu dečijeg dramskog stvaralaštva. Priboj je i grad sporta, grad u kome se neguje sportski duh. Poseban doživljaj je splavaranje Limom koje se organizuje svake godine od maja do oktobra.

Pribojcima su gostoljubivi i vredni ljudi koji dobronamerne posetioce primaju široko otvorenog srca.419171_10150566220236850_1561938971_n

Advertisements

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s