​Тамне фолије празне џепове


У просеку 30 возача дневно скида затамњење са стакала како би избегли казне. За атест треба 7.500 динара, плус 9.000 за папирологију. 

Чак 30 возача дневно скине тамне фолије с прозора својих аутомобила. Као резултат одлуке којом је саобраћајна полиција пооштрила контролу аутомобила са фолијама затамњеним стаклима, а о чему су „Новости“ писале крајем децембра прошле године, направили су се редови у специјализованим сервисима.

– Свакодневно нам дође више десетина власника возила са жељом да скидањем фолија избегну или казну која им следује или пак плаћање неразумно скупог атеста за фолије – каже Драган С. из познатог сервиса специјализованог за ауто-стакла.

Поступак није нимало једноставан, кажу мајстори. Муке настају због јаког лепка који спаја фолије са стакленим површинама. При томе ни поступак одлепљивања није нимало јефтин, истичу власници возила.
– Да бих урадио атест на фолије које сам залепио пре две године и платио их 150 евра, треба ми потврда произвођача, који тражи 7.500 динара, затим би требало да платим Агенцији за безбедност саобраћаја и АМСС за потврде, дозволе и атест, још око девет хиљада динара. Зато сам одлучио да их скинем – каже један од возача којег смо затекли у овом сервису.
Ни ова операција није јефтина?

– Траже ми 500 динара по стаклу, па ћу платити 1.500 динара, а на другим местима цене иду и до 3.000 динара – каже наш саговорник.
– После тога следи нови технички преглед и за то ће да ми узму 800 динара. Али јефтиније је од казни и атестирања – тврди он.

Наш саговорник је имао среће јер му приликом одлепљивања фолије са задњег стакла није оштећен грејач.
– Упозоравамо све клијенте на могућност да им се приликом одлепљивања фолија са задњег стакла уништи грејач, а тада морају да мењају стакло – каже Зоран М., радник сервиса. – Цене се, у зависности од возила, крећу од 200 до 1.500 евра за ново стакло!

Било је и случајева да возача заустави полиција, да плати казну па на крају оде да уради атест фолије. Међутим, испостави се и да фолије због рефлексије коју имају не могу ни да прођу преглед у АМСС и да на крају возач не добије атест. Тада следује скидање фолија и, као по правилу, оне се веома тешко скидају па је додатни трошак, у виду куповине задњег стакла, неминован.
– Један клијент је, рачунајући казну, неуспешно атестирање, скидање фолија и куповину новог стакла, искеширао 1.000 евра – тврди нам мајстор из сервиса.

Извор: Вечерње Новости

Advertisements

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s