Mobilne ambulante u pribojskim selima (VIDEO)


U najudaljenijim, pribojskim selima Sastavci, Krajčinovići i Kratovo, pre dva meseca počela je sa radom mobilna, terenska ambulanta. Za opremu, rad i angažovanje dve medicinske sestre i tehničara i jednog lekara, u ovim ambulantama, ka kojima gravitira oko 2.500, mahom starijih žitelja, opština Priboj, izdvojila je više od dva miliona dinara.

 https://youtu.be/sBLedSDEGSMDo lekara u Priboju, putovali su četrdesetak kilometara, prolazili više kontrola na graničnim prelazima i za odlazak do Doma zdravlja, izdvajali čitav dan.

„Mi moramo, do Priboja da bi stigli, četiri granična prelaza preći, a uvek se zadržavamo najmanje po deset minuta, nekad i sat i po, dva, da bi stigli do bolnice“, kaže Petra Radović, Krajčinovići.

Odnedavno, umesto jednom nedeljno, ambulante u njihovim selima, rade svakodnevno, a po potrebi, lekar siže i do njihovih domova.

„Nemam kola svojig, morala bi nekog tražiti, nema ni po selu više da koga nađeš, izumrlo, omladina otišla. Ovo znači, ko je ovo odredio, Bog mu na svakom mestu pomogo“, kaže Ljeposava Vilotić, selo Olandić.

„Sve, sve imamo. I zakaže nam kod Đerića, Sanje, kardiologa, kod svakog i donesu nam nalaze ovde“, kaže Nada Vilotić, Olandić.

„Ja sam jednom bio 65…Gužve su tamo ogromne i zato sam danas ovde“, kaže Dragiša Miković, Sastavci.

Bez putovanja, zakazivanja i čekanja, za dva meseca rada, u seoskim ambulantama, urađeno  je gotovo 400 pregleda i duplo više medicinskih intervencija.

„Od kad smo ovde prisutni, povlače kartone iz Doma zdravlja Priboj, trude se da se redovno javljaju, postoje i nepokretna lica, izlazimo na teren“, kaže dr Nikola Novaković.

„Lekar može, dodelili smo mu terenski auto i jedan mobilni EKG aparat, da izađe na teren i pregleda najteže pacijente, tako da smo maksimalno približili usluge našim pacijentima, što nam je i bio cilj“, kaže dr Vladimir Milinković, direktor Doma zdravlja Priboj.

Na dobro već naviknuti, žitelji ovih sela, nadaju se da će ambulante raditi i posle septembra,  do kada je  sredstvima iz lokalnog budžeta, predviđeno finansiranje i angažovanje  lekara i medicinskih tehničara.

RTS

Advertisements

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s