„FAP dobio priliku da se oporavi“


Priboj — Potpisivanje UPPR doprineće da Fabrika automobila u Priboju (FAP) počne da posluje po pravilima, da se oporavi i postane tržišno preduzeće.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović izjavio je da će potpisivanje Unapred pripremljenog plana reogranizacije (UPPR) doprineti da Fabrika automobila u Priboju (FAP) počne da posluje po pravilima, da se oporavi i postane tržišno preduzeće.

On je za Radio-televiziju Srbije rekao da postoji želja vojne industrije da FAP počne da radi za njih.

„FAP već ima neke ugovorene poslove. Želja je vojne industrije da FAP počne da radi za njih“, naglasio je Stevanović i dodao da očekuje da FAP počne da radi kako za vojnu industriju, tako i za komercijalno tržište.

Stevanović je istakao da Vlada ne bi primenila model Unapred pripremljenog plana reogranizacije u pribojskom FAP-u da Vojska nije izrazila želju za to.

„Uz odgovoran i održiv model poslovanja mogu da se organizuju i odgovore na sve zahteve vojne industrije“, rekao je on.

Govoreći o Petrohemiji u kojoj će se primeniti model Unapred pripremljenog plana reogranizacije, Stevanović je rekao da najpre moraju da se reše dugovi tog preduzeća.

Stevanović je rekao da će se isti model primeniti i za RTB Bor i da će to preduzeće morati da servisira svoje obaveze, a kako je dodao, neophodno je i raspisivanje tendera za profesionalni menadžment.

„Intezivno se razgovara sa kineskim partnertima da uđu u RTB Bor kao u smederevsku Železaru. Ako bi se to desilo to bi bila dva istorijska poduhvata za ovu državu i privredu“, napominje Stevanović.

Naveo je da će se model Unapred pripremljenog plana reogranizacije primeniti i za „Ikarbus“, kragujevački „21. oktobar“, „Politiku“, kruševački „Trajal“.

Stevanović je objasnio da je Unapred pripremljeni plan reogranizacije dokument koji podrazumeva plan kako će neko pravno lice ili neko preduzeće da posluje u narednih pet, šest godina.

Izvršni direktor FAP-a Milan Kostić naglasio je da model UPPR-a predsatvalja novi početak za FAP.“Nakon uvođenja tog modela FAP je u poziciji da nema dugovanja, ali ima proizvodni program i kapacitete“, rekao je Kostić za RTS.

Naveo je da preduzeće već ima ugovorene poslove i da je trenutno angažovano 125 radnika ugovorima o privremeno-povremenim poslovima.

„Plan je da do kraja godine ili početkom sledeće oko 200 radnika bude angažovano u FAP-u“, dodao je Kostić.

Istakao je da postoji velika želja i angažovanje da se izmire obaveze prema radnicima, ali i da FAP postane deo namenske industrije.

Trgovinski sud u Užicu juče je usvojio Unapred pripremljeni plan reorganizacije, a poverioci su se odrekli svojih potraživanja, što znači da pribojski FAP neće otići u stečaj. Ovom odlukom Fabrika automobila u Priboju prelazi u vlasništvo države Srbije i nastavlja da posluje bez dugovanja.

Beta

Advertisements

Jedan odgovor na “„FAP dobio priliku da se oporavi“

  1. Svi skeptici i ljudi koji nevole ovaj grad ..pričaju .. kakav Fap..nikad neče proraditi .zastarila tehnologija ..nek puknu.dušmani Fap.a i grada Priboja .Opet.če Fap .biti onaj.stari
    Dobro ..Fap. .kad su.se takmičila prva i druga smena
    Kojače više proizvesti kamiona..Hvala vladi i državi.ako pokrenu Moj Fap.gdesam radio 30 god…

    Sviđa mi se

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s