Radnicima FAP smanjuju otpremnine dok su na kolektivnom odmoru


Pred radnicima, koji su na plaćenom odsustvu, iznenada znatno lošiji socijalni program od postignutog. U novom predlogu 200 umesto 300 evra po godini staža

U FABRICI automobila Priboj još nema mira. Dok je većina radnika na plaćenom odsustvu, kako „Novosti“ saznaju, rukovodstvo pokušava da progura novi, znatno „mršavaji“ socijalni program. Predstavnici zaposlenih apeluju na radnike da ne prihvataju novu ponudu.

Radnici FAP-a, posle mnogih štrajkova i dugih pregovora, za sebe su uspeli da izbore nešto povoljniji odlazak sa posla. Krajem maja potpisali su sporazum sa mendžmentom koji im je garantovao 300 evra po godini radnog staža i isplatu zaostalih zarada. Deo sredstava za isplatu otpremnina, 100 evra po godini radnog staža, radnici bi dobili prodajom jednog pogona fabrike. Daljom rasprodajom imovine sukcesivno bi im se isplaćivale zaostale zarade. Sve do kraja 2017. Takav je, makar, bio plan.

  • Skoro svi radnici su se opredelili sa socijalni program i to je bila teška odluka – priča Miroslav Mršević, predstavnik zaposlenih. – Sada kada su svi radnici na plaćenom odsustvu, radi svega nas 30, pokušavaju da nam poture novi sporazum. U njemu nema tih dodatnih 100 evra i nema obećanja da će se isplatiti zaostale plate. Ja apelujem na zaposlene da ne potpisuju takav sporazum. To nije dokument koji im je predstavljen, koji sam ja kao predstavnik zaposlenih potpisao.

Za sve ostale državne firme socijalni program je „težak“ 200 evra po godini staža. Dodatnih 100 evra trebalo je da stigne iz opštinskog budžeta. Opština Priboj, kako nam je krajem maja rekao predsednik Lazar Rvović, nameravala je da kupi Pogon montaže. Tako bi sačuvali najvažniji deo fabrike. Opština Priboj je već ranije formirala industrijsku zonu na 27 hektara nekadšnjeg FAP-ovog zemljišta.

PODELA

FAP je istovremeno pripremao i Unapred pripremljeni plan reorganizacije. To je u prvi mah podelilo zaposlene, ali se većina opredelila za socijalni program. Na plaćenom odsustvu sada je oko 620 radnika. FAP je pod zaštitom države od prinudne naplate bio do kraja maja.

Novosti

Advertisements

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s