Porodilišta u Prijepolju i Priboju dobila aparate za proveru sluha kod beba (VIDEO)


Svakoj bebi koja se rodi u Prijepolju i Priboju će odmah po rođenju biti proveren sluh.

Foto: RAS Srbija

Foto: RAS Srbija

U akciji „Blic fondacije“ – „Srce za decu“, čiji je cilj da se svim porodilištima u Srbiji obezbede aparati za neonatalni skrining sluha, danas su te uređaje dobila porodilišta u Prijepolju i Priboju.

Pokrovitelj akcije „Srce za decu“ je Ministarstvo zdravlja, a medijski partner Radio-televizija Srbije.

Foto: RAS Srbija

Foto: RAS Srbija

U Prijepolju se godišnje rodi oko 470, a u Priboju 220 beba. Bez aparata za otoakustičku emisiju nije moguće na vreme otkriti eventualno oštećenje sluha kod deteta. U Srbiji se godišnje rodi oko 60.000 dece, a više od 300 beba ima urođene probleme sa sluhom. Ako se oštećenje sluha otkrije na vreme dete može da uz pomoć lekara i porodice do polaska u školu rehabilituje sluh i pravilno razvije govor i inteligenciju.

Porodilištima u Prijepolju i Priboju uređaje za neonatalni skrining su uručili novinarka RTS-a Ivana Božović i urednik „Blic fondacije“ Velimir Perović.

  • Cilj svih akcija „Blic fondacije“ je da naša deca budu zdrava i srećna. Neonatalni skrining sluha, koji će sada biti obavezan u svim porodilištima, omogućiće da i deca koja se rode sa oštećenim sluhom imaju pravilan razvoj i normalan život. „Blic fondacija“ se svima zahvaljuje koji su pomogli da ovaj plemeniti zadatak uspešno okončamo – rekao je urednik Perović.

Poznato TV lice sa RTS-a Ivana Božović, inače lekar, je redovno izveštavala o akciji „Srce za decu“ u najgledanijim emisijama Javnog medijskog servisa: „Dnevnik 2“, „Jutarnji program“ i „Tako stoje stvari“.

  • Neko od kolega novinara lepo je opisao značaj ovogodišnje akcije „Srce za decu“ i uspeh naše devete po redu, emisije Teleton: „Stavljajući imperativ na zdravlje naših najmlađih sugrađana, uz podršku onih starijih, društveno odgovornih i humanih, omogućeno je da budući roditelji bez strepnje da li njihovo dete čuje ili ne, mogu da napuste svako porodilište u Srbiji“ – kazala je Božović.
Foto: RAS Srbija

Foto: RAS Srbija

Načelnik porodilišta u Priboju dr Tomislav Matić rekao je da je neonatalni skrining od nemerljivog značaja za zdravlje dece koja se rode sa oštećenim sluhom, a dr Ljiljana Tomašević, načelnica neonatologije u Prijepolju, kazala je da su do sada decu na skrining sluha slali u 100 km udaljeno Užice.

  • Hvala „Blic fondaciji“ što nam je omogućila da sve bebe i u našem gradu mogu da čuju majčin glas, glas svojih vršnjaka, omiljenih crtanih junaka i da kasnije govore i smeju se, i budu korisni članovi naše zajednice. Veoma je važno što ćemo sada već u drugom danu života moći da prepoznamo eventualno oštećenje sluha – istakla je dr Tomašević.

Aparate dobilo 29 porodilišta

U akciji „Blic fondacije“ – „Srce za decu“ aparate za proveru sluha kod beba u protekla tri meseca dobila su porodilišta u Nišu, Valjevu, Vršcu, Prokuplju, Novom Sadu, Šapcu, Kraljevu, Čačku, Beogradu (Višegradska), Sremskoj Mitrovici, Aranđelovcu, Kragujevcu, Zaječaru, Leskovcu, Knjaževcu, Smederevu, Kikindi, Boru, Zemunu, Pančevu, Ćupriji, Paraćinu, Lazarevcu, Gornjem Milanovcu, Somboru, Požarevcu, Petrovcu na Mlavi, Prijepolju i Priboju. Do kraja ove nedelje aparate će dobiti i porodilišta u Jagodini, Kruševcu, Bačkoj Topoli i Vrbasu.

Zahvaljujući ljudima dobre volje i društveno odgovornim firmama, „Blic fondacija“ će u narednih mesec dana aparate za neonatalni skrining sluha obezbediti svim porodilištima u Srbiji. Pomozimo da naša deca budu zdrava!

Izvor: Blic

Advertisements

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s