OTPREMNINE TRAŽI 610 OD 650 RADNIKA Zaposleni u pribojskom FAP-u više ne vide perspektivu


Ni u ludilu ne bih napustila preduzeće kad bih znala da će biti posla, da ćemo za rad primati plate – priča za „Blic“ Ljiljana Vidojević, radnica FAP-a.

Ona je jedan od 610 (od ukupno 650) onih koji su se izjasnili da bi uz otpremninu napustili firmu.

  • Agonija predugo traje, priterani smo uza zid, nema dalje. Laži, intrige, mnogo obećano, a ništa ostvareno. Na ivici smo egzistencije. Gde ću i šta ću ja sa 45 godina i 16 godina radnog staža u mrtvom Priboju? Po meni, FAP je ovim ugašen – nastavlja Vidojevićeva.

Miroslav Mršević, predsednik štrajkačkog odbora, kaže da se za otpremninu nisu odlučili samo oni koje je zakon sputao – trudnice, radnici sa malo staža i oni koji ispunjavaju jedan od uslova za penziju.

Uveren je, dodaje, da bi preko 80 odsto njegovih kolega ostalo u fabrici samo kad bi dobili čvrste garancije da FAP neće u stečaj.

  • Bukvalno smo ucenjeni od države i poslodavca. Rečeno nam je da će u fabrici biti uveden stečaj ako ostane više od 200 ljudi. Pretili su da će svaki štrajk biti proglašen nevažećim, a štrajkači dobiti otkaz. Kao inženjer tvrdim da FAP, ako želi da proizvodi 300 vozila godišnje, što je minimum da bi se poslovalo u plusu, mora imati najmanje 1.150 radnika – dodaje Mršević.

Generalni direktor Ranko Vuković tvrdi suprotno: niti su radnici ucenjivani, niti će FAP biti ugašen jer ima perspektivu.

  • Da smo hteli da ucenjujemo, rekli bismo državi „treba nam 200 ljudi, obezbedite otpremnine za 400“. Ovako, dali smo šansu svima da se izjasne. Pravimo fabriku koja će poslovati na zdravim osnovama – kaže Vuković.

U prvoj fazi će nam biti potrebno 150-200 ljudi. Zaposlićemo mlade, decu sadašnjih i bivših radnika. Biće posla u FAP-u, imaćemo mnogo veću ulogu u namenskoj industriji nego do sada. Posvetićemo se i civilnom programu, konkretno, u najavi je posao sa JKP „Kruševac“ i Aerodromom „Nikola Tesla“ o proizvodnji vozila za njihove potrebe – navodi generalni direktor Ranko Vuković.

Blic

Advertisements

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s