Muke meštana pribojskih pograničnih sela (VIDEO)


Od razdruživanja Srbije i Crne Gore, meštani pribojskih pograničnih sela, Ograde i Krnjača, ne uspevaju da reše probleme sa putnom infrastrukturom. Zbog skupe godišnje granične dozvole ne mogu ni do 12 kilometara udaljenih Pljevalja, a ne mogu ni lošim, makadamskim putem kroz srpsku teritoriju, preko Prijepolja do 60 kilometara udaljenog im Priboja.

Sve do kazne crnogorske policije koju je Dejan Golubović nedavno platio jer nije imao dozvolu za prelazak van graničnog punkta, meštani su ćutali i čekali iz Priboja obećanu pomoć i rešenje njihovih novonastalih problema.

„110 evra košta ta granična dozvola, a ja, otac i majka treba da damo 330 evra. Alternativa je da nam država i lokalna samouprava naprave put da idemo kroz Srbiju da ne bismo ulazili u Crnu Goru. Ja ću da dam za izgradnju puta 500 evra, ali za graničnu dozvolu ne dam ni dinar“, kaže Dejan Golubović iz Ograda.

Načelnik Regionalnog centra granične policije prema Crnoj Gori Dejan Bugarin ističe da, sa aspekta granične policije, ne postoji mogućnost da se utiče na ono što propisuje Zakon o republičkim administrativnim taksama.

„Kod nas je kao što sam rekao oko 11.000 dinara, a u Crnoj Gori je oko 10 evra, a razlika je značajna“, objašnjava Bugarin.

Ko nabavi graničnu dozvolu, dužan je da se javi i u odlasku i u povratku graničnoj policiji, često nema signala za mobilnu telefoniju, a dodatni trošak je roming. Množe se i problemi meštana koji se uglavnom bave poljoprivredom.

„Imaju viškove poljoprivrednih proizvoda. Ti ljudi nisu u mogućnosti to nikome da prodaju, jer nam iz Priboja i Prijepolja ovim putem niko neće doći, a otud ne sme niko“, kaže Miljan Golubović iz sela Ograda.

Dragan Mošurović iz Krnjače ističe da je problem i to što država još nije napravila dogovor ili ugovor sa Crnom Gorom oko malograničnog prometa.

Bilo bi organizovanog otkupa njihovih proizvoda u Srbiji, kažu, da je dobrog puta do devet kilometara udaljenih Babina, do kojih za sada mogu samo terenskim vozilom ili pešice.

Zamenik predsednika Opštine Priboj Milovan Stojkanović kaže da je Opština Priboj u prošloj godini izgradila kilometar i po puta.

„I ove godine je u planu još 500 metara, do granice sa Opštinom Prijepolje“, kaže Stojkanović.

Predsednik Saveta Mesne zajednice Krnjača Dragan Golubović objašnjava da ništa nije rešeno.

„Nije stiglo ni tamo ni ovamo što kažu, tako da ništa nismo rešili. Ne tražimo asfalt tobože, nama asfalt i ne treba, tražimo samo da nam se to naspe i da povaljamo“, dodaje Golubović.

Samo takav put, dodaju, obećava budućnost 80 domaćinstava u Ogradama i Krnjači.

RTS

Advertisements

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s