IZ STRAHA ODUSTALI OD ŠTRAJKA – Radnici FAP-a prihvatili ponudu Vlade o otpremninama


Hoće, neće, hoće… Ipak neće biti generalnog štrajka u FAP-u. Lažnim obećanjima izigrani radnici juče su odustali od obustave rada.

  • Posle sastanka sa Milanom Kostićem, zamenikom generalnog direktora, glasali smo o štrajku i većina je bila protiv – prenosi Miroslav Mršević, predsednik štrajkačkog odbora.

Povod za najavljeni štrajk bile su potpuno suprotne informacije koje su zaposlene zatekle u samo dva dana: prva obećavajuća, druga razočaravajuća.

Najpre je na sastanku u Vladi Srbije prihvaćen zahtev kamiondžija da se svakom ko želi da napusti FAP isplati po 300 evra za godinu staža. Po toj kalkulaciji dve trećine otpremnine obezbedila bi država, a jednu trećinu FAP iz sredstava zarađenih prodajom pogona montaže opštini Priboj. Fabrika je preuzela obavezu i da isplati osam zaostalih plata.

Već u utorak stigla je druga vest – novac od prodaje pogona nije dovoljan da se namire otpremnina i socijalni program.

  • Sada smo dobili novo obećanje: svi koji se opredele za socijalni program dobiće od preduzeća po 100 evra za godinu staža. Za to će biti dovoljno novca od prodaje pogona, možda i za još neku zaostalu platu. Menadžment je dao reč da će preostale neisplaćene plate biti sukcesivno isplaćene do kraja 2017. – objašnjava Mršević.

Ne blede sećanja na proleće 2014, kad je tadašnji prvi potpredsednik Vlade garantovao da će „za koji mesec raditi u profitabilnoj fabrici“ pod brendom finskog „Sisu auta“. Pre koji mesec hrabreni su da država neće njihovu fabriku pustiti niz vodu, a strah od stečaja nikad nije bio veći nego danas.

  • Nismo mogli u štrajk iz bojazni da ne isprovociramo državu da uvede stečaj. Praktično smo ucenjeni – kaže radnik Matija Rađenović.

Blic

Advertisements

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s