Osiguranje ne štiti maline od majskog snega


Sneg sredinom maja, prema procenama stručnjaka, uništio je 30 odsto zasada maline na području Arilja i Požege, dok je šteta znatno veća u opštinama Nova Varoš, Priboj i Prijepolje. Prema grubim procenama, šteta koju su pretrpeli malinari u zapadnoj Srbiji procenjuje se na oko 50 miliona evra.

Miljan Tomašević iz Prijepolja prošle godine zasadio je 60 ari maline. Ove godine umesto očekivanih osam tona roda imaće tek jednu tonu maline. Ostalo je uništio sneg sredinom maja.

„Uložio sam devet hiljada, blizu deset hiljada evra u sve to, sad se nadam hoće li država nekako da nam pomogne. Makar nama mladima, naneki način da nam izađe u susret, da neko ko je podigao kredite vidi da li možemo da ne plaćamo, da sečekamo neku godinu dana. Bilo šta da uradi“, pita Tomašević.

U opštini Prijepolje sneg u maju uništio je od 70 do 80 odsto roda maline. Malinari su se obraćali opštinitražeći da se proglasi elementarna nepogoda, jer čak i oni koji su bilo osigurani ne mogu da naplate štetu jer malina ne može da se osigura od snega.

„To osiguranje ne pokriva. Tako smo dobili informaciju . Samo se pokriva grad, udari groma i požar. A sneg ne pada u elementarne nepogode“, objašnjava situaciju malinar Adis Tahirović.

Na području zlatiborskog okruga sneg je uništio maline na oko 600 hektara. Stručnjaci kažu da šteta može da se umanji zaštitnim sredstvima.

„Treba da pokušamo zaštitu i sa prihranama da bi što manje smanjili uticaj tih stresnih uslova kod malina, da bi preostali rodpriveli do kraja i da bi što više smanjili negativne uticaje snega“, rekao je Andrija Radulović iz Poljoprivredne stručne i savetodavne službe u Užicu.

Zasadi malina u zlatiborskom okrugu, koji su pretrpeli štetu od majskog snega, čine skoro 55 odsto proizvodnje malina u Srbiji.

Izvor: N1

Advertisements

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s