Ako bude stečaja okupacija Skupštine opštine i štrajk glađu


Beograd – U slučaju da nakon 31. maja Vlada Srbije ne održi svoje obećanje i Fabrika automobila Priboj ipak ode u stečaj i ako se radnicima koji će ostati bez posla ne isplate otpremnine od 300 evra po godini radnog staža bićemo prinuđeni da okupiramo Skupštinu opštine Priboj i započnemo štrajk glađu – kaže za Danas Miroslav Mršević, predsednik Štrajkačkog odbora FAP-a i sekretar Jedinstvenog sindikata „Sloga“ FAP.

fap_620x0

On dodaje da su štrajkački zahtevi vezani za zaostale plate ispunjeni ali da još uvek ne postoje čvrste garancije za ono što je zaposlenima najvažnije, a to je da FAP nastavi da postoji i nakon 31.maja, što je poslednji rok koji je odredila Vlada za rešavanje statusa 17 strateških preduzeća u restrukturiranju među njima i FAP-a. – Nama je ministar privrede Željko Sertić obećao da FAP neće ići u stečaj i da će biti potpisan UPPR kako bi preduzeće moglo da nastavi sa radom posle 31. maja. Međutim još uvek nije potpisan UPPR između preduzeća i Ministarstva privrede. Objašnjeno nam je da to nije moglo da bude učinjeno jer su u međuvremenu raspisani izbori i da Vlada u tehničkom mandatu nije mogla da potpisuje dokumente tog tipa. Mišljenja sam da je to ipak moglo da bude učinjeno i u tehničkom mandatu te je to razlog naše bojazni da će do stečaja ipak doći. Sa druge strane nadamo se da će dogovor ipak biti ispoštovan u svim tačkama koje su dogovorene – naglašava Mršević.

Prema njegovim rečima Štrajkački odbor će o svojim stavovima obavestiti i čelnike Skupštine opštine Priboj. – Za nas je najvažnije da FAP nastavi sa radom i da optrmnine ne budu niže od 300 evra i o to ćemo da iznesemo u razgovoru sa opštinskim čelnicima. Naime, nama je od strane nadležnih u Ministarstvu privrede obećano da će FAP-u biti otpisano oko devet milijardi dinara dugovanja što bi omogućilo oporavak preduzeća kroz realizaciju UPPR-a. Anuliranje tog duga je preduslov za sprovođenje UPPR-a i verujemo da će do toga zaista i doći. Država je spremna da onima koji će da odu iz fabrike ponudi po 200 evra po godini radnog staža. Sa druge strane opština bi trebalo da da po 100 evra po godini radnog staža za svakog radnika koji ostaje bez posla na osnovu toga što joj je FAP ustupio deo svog zemljišta odnosno industrijsku zonu, toplanu i još neku fabričku imovinu. Ako bi se sve to realizovalo na zadovoljavajući način ispunili bi se svi uslovi za dalji nesmetani rad FAP-a. Naime, na taj način bi od 650 zaposlenih njih oko 445 radnika i dalje ostalo na poslu dok bi ostatak njih dobio otpremnine od 300 evra što je za nas u Štrajkačkom odboru prihvatljivo – objašnjava Mršević.

Opširnije čitajte u sutrašnjem štampanom izdanju lista Danas

Autor: G. Vlaović

 

Advertisements

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s