EU i Švajcarska pomažu malim srpskim firmama


Preduzetnici, mikro i mala preduzeća iz 34 opštine jugoistočne i jugozapadne Srbije mogu do 10. juna da konkurišu za dobijanje bespovratne pomoći.

Pomoć je iz fonda teškog 250.000 evra, koji su obezbedile Evropska unija i Vlada Švajcarske.

Razvojni program Evropski Progres je saopštio da je danas obajvio javni poziv za dodelu ove bespovratne pomoći, sa ciljem da se poveća proizvodnja i stvore uslovi za otvaranje novih radnih mesta.

Pravo učešća na konkursu imaju preduzetnici, mikro i mala preduzeća koja su registrovana 2013. ili 2014. godine na teritorijama opština Novi Pazar, Ivanjica, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Raška, Sjenica, Tutin, Prokuplje, Blace, Žitorađa, Bojnik, Kuršumlija, Leskovac, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Crna Trava, Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica, Trgovište, Brus, Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Merošina, Svrljig, Babušnica, Bela Palanka i Knjaževac.

Preduzeća moraju da budu većinski u domaćem privatnom vlasništvu, da imaju ostvarenu poslovnu dobit na kraju 2015. godine, kao i izmirene obaveze po osnovu uplate poreza i doprinosa.

„Evropska unija i Vlada Švajcarske putem ovog javnog poziva pružaju podršku privatnom sektoru koji je ključan za ekonomski rast i povećanje zaposlenosti“, rekao je Grem Tindal, menadžer Evropskog Progresa.

Program će podržati najmanje 12 projekata, a dodeljena sredstva po projektu ne mogu preći 25.000 evra za malo preduzeće i 15.000 evra za mikro preduzeće ili preduzetnika,dok podnosioci projekata treba da obezbede finansijsko učešće u visini 30 odsto od tražene vrednosti donacije.

Kako se precizira bespovratna sredstva neće biti dodeljivana u novcu, već će u odobrenoj vrednosti biti nabavljena oprema ili pružene usluge koje treba da doprinesu povećanju produktivnosti, otvaranju novih radnih mesta i širenju tržišta.

Preduslov za finansiranje projekata jeste spremnost aplikanata da sprovode aktivnosti društveno odgovornog poslovanja.

„Očekujemo da predstavnici privatnog sektora osmisle i sprovedu aktivnosti kojima će podržati širu zajednicu, poput pružanja podrške lokalnim organizacijama, organizovanja javnih radova ili učešća u humanitarnim akcijama“, navela je Olivera Kostić, menadžerka sektora za konkurentnost u okviru programa Evropski Progres.

Kako bi približio uslove konkursa, Evropski progres će u periodu od 18. do 28.aprila 2016. održati informativne sesije na jugoistoku i jugozapadu Srbije i to u: Vranju, Leskovcu, Knjaževcu, Novom Pazaru, Ivanjici, Prijepolju, Bujanovcu i Nišu, navodi se u saopštenju.

Zaintersovani se detaljnije mogu informisati o samom pozivu i dokumentacija za prijavljivanje putem na veb sajtu.

Tanjug

Advertisements

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s