Ugljanin zove plave šlemove u Rašku (Sandžak)!


Lider Bošnjačkog nacionalnog veća traži intervenciju UN. Ivica Dačić: Zahtev besmislen, cilj da se destabilizuje Srbija

dru-ugljanin1_620x0

LIDER Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) Sulejman Ugljanin uputio je skandalozan zahtev Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija: da hitno i bez odlaganja u Rašku (Sandžak) pošalje međunarodne snage za sprečavanje konflikata i preduzme druge mere za zaštitu bošnjačkog naroda u ovom delu Srbije!

Odluka da se pozovu snage UN doneta je pod okriljem noći, u subotu uveče, na vanrednoj sednici BNV, održanoj u „krnjem“ sastavu, jer na njoj nije bilo 17 većnika liste „Za Bošnjake, Sandžak i muftiju“. Oni tvrde da nisu konsultovani o tačkama dnevnog reda.

Kako stoji u saopštenju BNV, oko kojeg se saglasilo preostalih 18 Ugljaninovih većnika, poziva se cela međunarodna zajednica da uspostavi posebne misije „u cilju sprečavanja konflikta kako bi se zaustavilo dalje zastrašivanje i pretnje Bošnjacima, ali i preventivno onemogućio novi talas državnog terora, zločina i etničkog čišćenja u Raškoj (Sandžaku)“.

Burno je reagovao vicepremijer i šef diplomatije Ivica Dačić, koji za „Novosti“ kaže da je zahtev besmislen i da na to niko u svetu neće reagovati:

  • Mir i stabilnost u Srbiji nisu ugroženi. Ovo je očigledna i velika provokacija usmerena na izazivanje destabilizacije zemlje.

Ugljaninovi zahtevi za potpredsednika vlade Rasima Ljajića nisu ništa novo i on smatra da Vlada Srbije na njih ne treba da reaguje:

  • Ugljanin već 25 godina traži jedno te isto i od toga nema ništa. Čovek je ostao zarobljen u devedesetim godinama. Zahtevi su i tada bili besmisleni, a sada još više i završiće u nekoj kanti za smeće u kancelarijama EU i UN. Kada bi Vlada reagovala na ovakve besmislice, ne bi imala vremena ničim drugim da se bavi – poručuje Ljajić za „Novosti“.

dru-Ugljanin3

BNV se, kako je poručeno, „radi zaštite Bošnjaka“, za koje se tvrdi da su „narod pod pretnjom“ „da su u Srbiji diskriminisani“ i da je njihov položaj „neodrživ“, obratio i OEBS, EU i Savetu Evrope

Od najviših državnih funkcionera u Srbiji BNV traži da povuku izjave date posle izricanja presude Radovanu Karadžiću „kojima se iskazuju blagonaklonost i razumevanje za sve zločine koje su Karadžić i njegove srpske snage počinili stvarajući Republiku Srpsku“.

Bošnjačko nacionalno veće ponovo traži od Vlade Srbije da van snage stavi usvojeni Akcioni plan za manjine i da donese novi, u koji će biti ugrađeni svi do sada, kako kažu, ignorisani zahtevi BNV.

Podsetimo, BNV je tražio da se u Akcionom planu, koji je deo pregovaračkog poglavlja 23, Bošnjaci tretiraju kao narod, a ne nacionalna manjina, da se obnovi autonomija Raške (Sandžaka) izglasana na ilegalnom referendumu 1991. godine, da manjinski narodi imaju garantovane mandate u skupštini i pravo veta na sve odluke i sva dokumenta koja tretiraju prava manjina. Traženo je i usvajanje Rezolucije o Srebrenici i rasvetljavanje svih zločina nad Bošnjacima tokom devedesetih…

Direktorka kancelarije za manjinska prava Suzana Paunović izjavila je nedavno „da Ugljanin živi u samo njemu poznatoj teoriji zavere“, da „od BNV stvara ekspozituru svoje stranke SDA“ i „da svi nacionalni saveti rade na svojoj depolitizaciji, jednino je kod Ugljanina i BNV ovaj proces obrnut“.

Vlada Srbije, naglašava Suzana Paunović, usvojila je Akcioni plan nakon procesa u kome su učestvovali svi nacionalni saveti, nevladine organizacije i zainteresovane ambasade. U izradi su učestvovali i predstavnici BNV-a „sve dok Ugljanin nije procenio da će mu izlazak iz radne grupe i ovakva retorika doneti glasove na izborima“.

Bošnjačko nacionalno veće odmah je reagovalo saopštenjem za javnost u kome se naglašava „da Suzana Paunović svoju funkciju upotrebljava u političke svrhe“, „da je funkcioner stranke Rasima Ljajića“ i „da pokazuje otvorenu netrpeljivost prema Bošnjacima i njihovim legitimnim predstavnicima“.


KAKO SE TROŠE PARE IZ BUDžETA

SUZANA Paunović traži od Ugljanina da dobro pročita šta su nadležnosti BNV i da Bošnjacima položi račune. Na primer, kako troši 1,2 miliona evra koliko BNV dobija iz budžeta Republike Srbije.

Novosti

Advertisements

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s