Udar na pušače: Za paklicu 495 dinara!?


Zbog usklađivanja akcizne politike sa EU, umesto sadašnjih 50 evra na 1.000 cigareta, akcize će iznositi 90 evra na 1.000 cigareta.

pu

 Pušenje će biti zabranjeno na svim javnim mestima, uključujući i sve ugostiteljske objekte. Cigarete neće smeti da budu izložene ni u trafikama i prodavnicama, piše „Kurir“.

Cigarete bi u Srbiji od 1. januara 2017. godine trebalo da poskupe skoro duplo, a pušenje će biti strogo zabranjeno na svim javnim mestima, uključujući i ugostiteljske objekte, saznaje list.

Reč je o obaveznom usklađivanju domaće akcizne politike sa onom koja važi u EU, što znači da bi umesto sadašnjih 50 evra na 1.000 cigareta, akciza iznosila 90 evra na 1.000 cigareta. U praksi to izgleda ovako – za paklu cigareta “malboro red“ ili “laki“, koje danas koštaju 290 i 230 dinara, od januara građani će morati da izdvoje 495, odnosno 415 dinara.

Osim usklađivanja akcizne politike, ovde je reč i o isteku starog dogovora koje je Vlada Zorana Živkovića 2003. godine postigla s predstavnicima duvanske industrije.

Drastične mere

“Kad su 2003. godine tražili kupce za fabrike u Vranju i Nišu, obavezali su se da narednih godina Srbija neće naglo povećavati cene cigareta, da neće u potpunosti zabranjivati pušenje na javnim mestima, ali ni reklamiranje kroz akcije “, rekao je izvor “Kurira” dobro upoznat s ovom problematikom:

“Iako na televiziji ili na bilbordima niste mogli da vidite reklame za duvanske proizvode, cigarete su istaknute na trafikama ili po kafićima. Sad svega toga neće biti, jer taj dogovor uskoro ističe i očekuje se da se u 2016. godini donese novi zakon koji će početi da se primenjuje od 2017. godine”.

Vlada na potezu

Vlada Srbije je u svakoj prilici nastojala da izađe u susret duvanskim kompanijama kako bi im olakšala poslovanje usled podizanja akciza, ali obaveza usklađivanja sa standardima EU teško da će biti izbegnuta.

“Zasad se još uvek ne zna da li će Vlada praviti novi četvorogodišnji akcizni plan. Postoji dobra volja da se izađe u susret duvanskoj industriji i da se dodatno ne opterećuje budžet građana”, dodao je izvor.

Ekonomista i profesorka Milica Bisić smatra da neće doći to naglog skoka cena, jer bi to napravilo poremećaj na tržištu.

“Poslednji put akcizni plan definisan je 2012. do 2016. godine i poslednje povećanje akciza predviđeno je za 1. jul ove godine. Očekuje se da se u skladu s fiskalnom strategijom donese i sledeći četvorogodišnji plan, gde će se definisati koliko će to povećanje iznositi. Izvesno je da će cena cigareta rasti, ali mislim da to neće ići tako naglo”, rekla je Bisić.

ŠIRENJE CRNOG TRŽIŠTA

I povremena povećanja cena od 10 do 30 dinara bila su prevelik udar na budžet građana.

Mnogo pušača prešlo je na rezani duvan, koji na pijacama košta oko 2.000 dinara po kilogramu.

Ipak, stručnjaci upozoravaju na štetne sastojke pijačnog duvana, a državne finansije ostaju uskraćena i za milione evra poreza koje se „izgube“ na crnom tržištu, prenosi „Kurir“.

 

Izvor: mondo

Advertisements

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s