„Studentska priča“ našeg sugrađanina Ilije Bakovića


Stranica „Studentske priče“ pokrenuta je sa idejom da prikaže šta je to što motiviše i pokreće studente na njihovom putu obrazovanja. Stranica je skoro počela sa radom i među prvim odabranim uspešnim studentima našao se i naš Pribojac Ilija Baković.

Prenosimo vam priču o našem sugrađaninu koja je objavljena na pomenutoj stranici. ilija bakovic

Student : Ilija Baković
Dolazi iz Priboja
Srednja škola: Gimnazija Priboj
Student Master studija na Rudarsko-geološkom fakultetu u Beogradu
SP: “E zdravo Ilija, šta ima?”
IB: “Evo pokušavam da naučim ono što sam planirao za danas, ali nešto sporo ide… 🙂 nadao sam se kad dođe vikend odradiću sve, ali dobro, polako, malo pauze, pa se vraćam, znaš kako je kada si na masteru.”
SP: ”Pričaj mi o tome 🙂 . A na kom si ti beše fakuletu?”
IB: ”Na Rudarsko-geološkom.”
SP: ”Aha, da. Generalno mislim da malo srednjoškolaca upisuje taj fakulet. Zašto si ti izabrao baš njega?”
IB: ”Pa iz više razloga. Prvo, želeo sam da to bude neki od tehnickih fakulteta. Drugo, da imam spoj matematike, fizike i hemije, a sa treće strane zato što mi se činilo da je zvanje naftnog inženjera izazovan i dinamičan posao, što se ispostavilo da jeste.”
SP: ”Da, dobro zvuči 🙂 . Pa jel ispunio fakultet tvoja očekivanja s obzirom da si na masteru, praktično si prošao sve?”
IB: ”Iskren da budem, polovično. Mislim da je šteta što se bukvalno prve 2 godine potroše na predmete opšteg karaktera pa se tek u poslednje 2 godine na osnovnim studijama kreće sa strukovnim predmetima.“
SP: ”Da, razumem. Mislim da veliki broj fakulteta ima takav princip rada. U svakom slučaju, ti si imao poprilične uspehe. Znam da si poznat kao student generacije i kao stipendista NIS-a. 🙂
IB: “🙂 da. Prošle godine sam bio student generacije, NIS-ov stipendista i evo sada drugu godinu stipendista “Dositeje”. Sve to mi je pomoglo da danas dobijem priliku da radim u NIS-u i nastavim da se usavršavam.”
SP: “Sjajno. Svaka čast. Čuo sam da kada si NIS-ov stipendista ideš i na kurseve ruskog, to je super što te podržavaju u napredovanju. Jesi li ti učio ruski pre toga?”
IB: “Učio sam ruski 8 godina pre nego što sam postao stipendista. Takođe, jako mi je pomogla praksa u Sibiru, jer sam video neke nove metode učenja i rada. Mislim da je ključ ovih dosadašnjih uspeha bila upornost i želja da uspem s obzirom da dolazim iz malog grada. Trenutno želim da što više naučim u NIS-u. Sa druge strane naravno da je san svakog naftnog inzenjera da radi u jačim naftnim zemljama. Međutim, s obzirom da je trenutno cena nafte jako niska, teško je naći posao u stranoj naftnoj kompaniji. Za par godina se nadam da ce biti mnogo bolje, taman dok steknem iskustvo.
SP: ” Rekao si da ti je faks dao dobru osnovu, ali da si ti kasnije dosta ulagao u sebe. Kako se to odvijalo? Da li ti je NIS najviše pomagao da učiš nove stvari ili je veće tvoje samostalno angažovanje čitanjem dodatne literature ili na neki drugi način?
IB: “Mislim da je svako učestvovao na neki svoj način. Fakultet je svakako davao osnovu, ja sam se trudio da sve što smatram da nedostaje nadomestim. NIS mi je pomogao, kako finansijski kroz stipendiju koju sam iskoristio na literaturu i usavršavanje, tako i praksom da dodatno dopunim svoja znanja. Ove godine je praksa bila u Vojvodini na naftnim poljima. Mislim da sve to što je NIS uradio uticalo da me dodatno motiviše da radim još. Ono na šta bih skrenuo pažnju, često u razgovoru sa studentima čujem priče kako se ne treba boriti za prosek jer on nije bitan. Da, donekle se slažem, međutim upravo zbog proseka iz prve dve godine dobio sam u trećoj šansu da dođem na NIS-ovo testiranje, a kasnije i da dobijem stpendiju i da znam da će me zaposliti. Kada to znaš, mnogo lakše učiš i radiš.
SP: ”Da, razumem te. A koji procenat onoga što si naučio na fakuletu ti koristi na poslu, bar za sada?”
IB: ”Obrazovanje na fakultetu mi je pomoglo nekih 50% na poslu, ali dobro još uvek sam na početku priče, verujem da će kasnije biti veći procenat. Takođe, smatram da je, generalno na svim fakultetima, potrebno uvesti predmet vezan za komunikaciju sa ljudima, jer je to potrebno kojom god se strukom bavili.”
SP: “Da, tu se potpuno slažem. Vidi, napravio sam stranicu na fb na kojoj pišem o motivaciji i uspesima tokom obrazovanja, pa bih voleo da se ova tvoja priča nađe tamo, ako se slažeš?”
IB: “Sviđa mi se ideja stranice. Slažem se.”
SP: “E još samo da napravimo fotku i možeš na pauzu. Hvala ti puno i želim ti još puno uspeha. 🙂

Priboj Online
Studentske priče

 

Advertisements

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s