Radnici FAP-a „okupirali“ fabriku: Gde je direktor


Zaposleni u Fabrici automobila Priboj opet su u generalnom štrajku jer Vlada Srbije nije ispunila obećanje i imenovala novog generalnog direktora.

Radnici Fabrike automobila Priboj „okupirali“ su pogone, odbijaju da ih napuste dok to ne učini i razrešeni menadžment.

Od resornog ministarstva traže da što pre imenuje uticajno novo rukovodstvo koje bi garantovalo da FAP ni nakon 31. maja neće otići u stečaj.

„Po dogovoru sa ministrom privrede Željkom Sertićem trebalo je da u četvrtak, 10. marta, vlada imenuje novog generalnog direktora, ali to se još nije desilo i zato smo odmrzli štrajk“, rekao je Beti predsednik Štrajkačkog odbora Miroslav Mršević.

Po njegovim rečima, iz Vlade je stiglo objašnjenje da je nekoliko vladinih kandidata za to mesto odbilo ponudu i da se traži najbolje rešenje.

„Od nas se traži strpljenje, ali mi nemamo vremena da čekamo, u pitanju je rešavanje sudbine fabrike i 650 ljudi koji u njoj rade. Važno nam je da Vlada postavi novog generalnog direktora jer bi to bio znak da fabrika neće biti ugašena posle 31. maja, kada prestaje zaštita od poverilaca“, kazao je Mršević.

„Jutros je doneta odluka o nastavku štrajka, radnici su odlučivali i o tome kakvi će koraci biti preduzeti danas, ostala je mogućnost za konsultacije, ali oni će štrajk da nastave samo da reše u kom obliku. Čeklaju da prestane vanredna situacija, pa da odluče o radikalizaciji“, rekao je Tanjugu predsednik UŠ „Sloga“ Željko Veselinović.

Veselinović navodi da je situacija u toj fabrici specifična, te da, iako su se njeni predstavnici u više navrata dogovarali sa Ministarstvom privrede, nastao je svojevrsni vakuum.

Naime, menadžment FAP-a je na preporuku Vlade Srbije podneo ostavku Nadzornom odboru te firme, a i NO je podneo ostavku i oni su u tehničkom mandatu u narednih šest meseci, objasnio je on dodajući da se u FAP-u nadaju skorom sastanku s ljudima iz ministarstva.

Resorno ministarstvo je, kako je naveo, predložilo radnicima da sami izaberu novo rukovodstvo, ali oni su to odbili, pre svega zato što im je potreban neko ko je dovoljno uticajan i ima kontakte, te neko ko bi bio garant da firma neće da ode u stečaj nakon što 31. maja ostane bez zaštite države od poverilaca.

Radnici traže i isplatu tri zaostale zarade.

Veselinović ističe da radnici ne žele da štrajkuju protiv države, ali su na to prinuđeni, pa pominju i radikalizaciju protesta.

Štrajk radika FAP-a počeo je 23. februra, ali je zamrznut 3. marta posle dogovora sa predstavnicima Vlade o rokovima isplate zaostalih zarada i imenovanju nove uprave.

Od tada su isplaćene dve od devet zaostalih zarada.

 

Izvor: b92

Advertisements

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s