Mršević: Zatvaranje FAP-a ne možemo da podnesemo


Priboj – Predsednik Štrajkačkog odbora FAP-a Miroslav Mršević, izjavio je danas da su radnici tog preduzeća juče dobili jasnu istinu koja se dugo vremena prikrivala, da FAP u sadašnjem obliku posle 31. maja ne može da funkcioniše.

Miroslav Mršević  Foto:GZS

Miroslav Mršević Foto:GZS

„Sa tim nismo saglasni, mi smo potrošili čitav svoj radni vek ovde, naši roditelji su radili ovde. Zatvaranje FAP-a ne možemo da podnesemo. Druga stvar je da odluka o zatvaranju FAP-a nije ekonomska, nego je pre svega povezana sa međunardnim ugovorima koje je Vlada Srbije potpisala. Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju je oborio našu proizvodnju sa 200, na 10 jedinica godišnje, a sporazum sa Međunarodnim monetarnim fondom je doveo do toga da je aspolutno zabranjeno da se finansiraju preduzeća u restrukturiranju do privatizacije. To znači da su te dve odluke dovele do toga da ne možemo da radimo, a da nije tačno da smo neradnici i da ne zarađuejmo svoju platu“, istakao je Mršević.

Tražimo da ako Vlada Srbije donosi te odluke da mi ne možemo raditi da u skladu sa Zakono o radu, kaže on, već da ih proglase kao tehnološki viškovi i na taj način reše situaciju da radnici imaju mogućnost da dostojanstveno napuste fabriku.

„Tražimo da se nađe mogućnost da preko Vojske Srbije, na koju se pomenuti sporazumi ne odnose, poveća broj radnika koji su nam ponudili i da to ne bude broj oko 100 radnika, nego minimum od 400 do 500 radnika“, rekao je Mršević.

Uprkos učerašnjem sastanku u Beogradu, oko 500 radnika nastavilo je danas štrajk, a na nove pregovore u Ministarstvo privrede otišli ​​su predstavnici lokalne samouprave i predstavnici sindikata.

Glas zapadne Srbije

Advertisements

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s