Gubitaške firme od države dobile 35 milijardi


Država je za šest godina za 17 gubitaša u restrukturiranju dala čak 34,32 milijarde dinara, a uprkos tome, oni konstantno beleže gubitke i po nekoliko milijardi dinara i pravdaju se „nasleđenim dugovima“.

Naime, prema podacima Ministarstva privrede, ovim preduzećima koja su pritom na listi zaštićenih od potraživanja – HIP Petrohemija, Grupa Zastava vozila, Industrija kablova Jagodina, RTB Bor, FAP, Trajal, Fabrika maziva FAM, Prva petoletka, PPT Zaptivke, PPT Servoupravljači, Yumco, Prva iskra, PKB korporacija, Politika AD, Ikarbus i Galenika – u periodu od 2008. do 2013. prosleđeno je ukupno 34.325.300.000 dinara državnog novca.
Prošle godine, navode u Ministarstvu privrede, ova preduzeća dobila su ukupno 437,4 miliona dinara, a najviše para državnih obveznika, mimo ove sume, dobila je Resavica, čak 4,47 milijardi dinara, po posebnom programu Ministarstva energetike. – U skladu sa opredeljenjem da se status ovih državnih preduzeća reši jednom zasvagda, država je u prošloj godini u velikoj meri smanjila finansijsku podršku ovim preduzećima i svela je na minimum sredstava – poručili su u Ministarstvu privrede.
Stručnjak za razvoj i investicije Mahmud Bušatlija napominje da, kad nešto ne funkcioniše kako treba, to treba da se proda ili ugasi. – Nažalost, mi smo još 2002. počeli restrukturiranje, a do danas nismo nijedno državno preduzeće restrukturirali. To je jedan proces koji, evo, već 15 godina traje i sav taj novac koji je potrošen na ova preduzeća je cena toga – napominje Bušatlija.
Kako dodaje, to će se dešavati sve dok za loše upravljanje državnim kapitalom ne bude postojala ne samo politička, već i kazna za kriminalnu radnju.  U demokratskom svetu su političari odgovorni za državni kapital, a dok i mi ne budemo imali takav sistem odgovornosti, ovo će nam se i dalje dešavati – zaključuje Bušatlija.
Sedamnaest gubitaša u restrukturiranju ne samo da gomilaju poslovne gubitke koji se mere u milijardama dinara, već ne plaćaju ni porez, a direktori dobijaju enormne plate, o čemu više možete čitati OVDE.
Autor: Alo
Advertisements

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s