Priboj ima više birača nego stanovnika


Prema poslednjem popisu koji je u Srbiji sproveden 2011, u Priboju živi 27.133 ljudi, dok je u zvanični spisak upisano 28.628 građana s pravom glasa.

Priboj je tako postao grad apsurda jer ima 1.500 birača više nego stanovnika. I dok u opštinskoj upravi tvrde da su u sličnom problemu i druge pogranične opštine prema Crnoj Gori i BiH, u lokalnoj opoziciji sumnjaju da se vlast sprema za ozbiljnu manipulaciju sa glasovima na predstojećim izborima. Na ovaj apsurd upozorio je opštinski odbor LDP koji je pozvao opštinsku vlast i Republičku izbornu komisiju da što pre ažuriraju birački spisak i spreče bilo kakve sumnje u regularnost izbora.

  • Činjenica da opština ima više birača nego stanovnika može biti normalna i prihvatljiva samo neobjektivnim i demokratski nepismenim ljudima, kao i ljudima koji istinski preziru argumentaciju logike, a to su u ovom slučaju predstavnici pribojske vlasti. Zbog toga nadležni treba da reaguju i da osiguraju građanima Priboja zakonsko pravo da izaberu vlast kakvu žele i zaslužuju – kaže Jasmin Hodžić, menadžer LDP u Priboju.

Na osnovu ovih podataka neupućeni bi mogli da zaključe da je Priboj grad u kome se sve bolje živi pa je u poslednjih pet godina posle popisa znatno porastao broj stanovnika. Ali, nažalost, nije tako.

Zbog ekonomske krize i ratova u komšiluku, broj stanovnika u ovoj pograničnoj opštini je iz godine u godinu sve manji.

Priboj je postao grad gladnih pa u potrazi za poslom i boljim životom sele čitave porodice. Pribojaca ima na svim kontinentima i to je, kažu u opštinskoj upravi, razlog za nesklad između zvaničnog broja stanovnika i broja birača.

  • Nema, niti može biti manipulacija. Sve je po zakonu, birački spisak se svakodnevno ažurira i dostupan je na zvaničnom sajtu opštine, pa se sve može lako proveriti. Problem je, međutim, što je u potrazi za poslom iz Priboja otišlo mnogo njegovih stanovnika, ali i dalje im je ovde zvanično mesto prebivališta što je uslov za upis u birački spisak. U vreme popisa oni, međutim, nisu bili u Priboju, pa zbog toga i nisu mogli biti popisani – objašnjava Mišo Živković, saradnik na biračkim spiskovima u opštinskoj upravi u Priboju.

PRIBOJCI SA DVOJNIM DRŽAVLJANSTVOM

U biračkim spiskovima je, kaže Živković, i mnogo stanovnika sela sa bosanske strane državne međe koji imaju dvojno državljanstvo i mesto prebivališta u Priboju. „Oni su nekada radili u FAP-u i drugim fabrikama u Priboju, a danas su fiktivno prijavljeni na adresi rođaka u Priboju mada stvarno ne žive tu. U pitanji su praktični razlozi, a najčešće odlaze kod lekara u Priboj, koji je na par kilometara od sela, dok do bolnice u matičnoj opštini u BiH imaju i po 40 kilometara u jednom pravcu – objašnjava Živković.

Blic

Advertisements

Jedan odgovor na “Priboj ima više birača nego stanovnika

  1. Ovde je priča dotičnog gospodina Hodžića nebulozna tvrdnja ili bi prema njegovom diktatu trebali ljudi da žive gde on želi i da on lično sastavi birački spisak. Isto tako koji broj je iz Pazara i drugih gradova Raške oblasti žive u Sarajevu,Pazaru,Podgorici i Priboju i tada se dotični ne zanima da ti građani glasaju na pet mesta a žive gde njima odgovara pa moguće da i on glasa i u BiH,Srbiji,Crnoj Gori prema tome priča Predizbornu Politiku.

    Sviđa mi se

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s