Nova Varoš: Opština kupuje vojnu centralu u Bistrici


Nova Varoš će izdvojiti 100 miliona dinara za kupovinu mini HE, a procene kažu da toliko treba i za sanaciju cevovoda i zamenu opreme.

Ovaj prikaz slajdova zahteva javaskript.


Odbornici Skupštine opštine Nova Varoš odlučili su da Opština od Vojske Srbije kupi mini HE u Donjoj Bistrici. Elektranu na reci Bistrici,sa visinskom razlikom (padom) od 40 metara, nedakleko od ušća u Lim, pre 30 godina izgradila je JNA za tunele namenjene robnim rezervama u kojima su radovi odavno napušteni.

Sada je neophodno sanirati cevovod oštećen klizištem u dužini od 200 metara, ali i zameniti deo opreme i turbinu snage jedan megavat, dok je trafostanica u neposrednoj blizini. Odbornici su predložili da se kilovatima otplaćuju rate duga za kupovinu i kredita za opremu.Početna cena prodaje je gotovo 100 miliona dinara,a procene kažu da će bar toliko para trebati za radove da bi – potekli kilovati.

Dimitrije Paunović, načelnik Zlatiborskog okruga i predsednik opštine Nova Varoš u tehničkom mandatu, kaže da je skinuta oznaka vojne tajne sa objekata u Bistrici. Vlada Srbije će, kako je obavestio odbornike, u četvrtak doneti odluku o prodaji mini HE u Bistrici a prvenstvo kupovine ima opština na čijoj je teritoriji, uz mogućnost višegodišnjeg plaćanja duga.

Tuneli u Bistrici su godinama izazivali pažnju javnosti i oprečne stavove. U vreme rata u Bosni muslimani su, uz pomoć stranih mentora, ovde tražili logore svojih sunarodnika.Tvrdilo se i da se u tunelima odlaže nuklearni otpad, te da u U Limskoj dolini ključa „otrovni lonac“, a merenja Instituta Vinča to su demantovala. I Vojska Srbije je nepotrebno i dugo držala embargo ulazaka, pa je pod pritiskom javnosti dozvolila posetu ekipama lokalnih uprava i novinara. Nagađanjima i danas – nikad kraja?!

ZlatarInfo

Advertisements

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s