Privredni kriminal u porastu


Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Prijepolju u protekloj godini evidentirali su 537 krivičnih dela – 432 iz oblasti opšteg kriminaliteta, 92 privrednog, dva iz oblasti visokotehnološkog kriminaliteta, dok se na dela ekološkog kriminaliteta (nezakonit lov i ribolov, šumska krađa) odnosi 11 krivičnih dela. Krivičnim prijavama obuhvaćeno je ukupno 507 osoba.

Otkriveno je više krivičnih dela iz oblasti privrednog kriminaliteta za čak 73,58 odsto, u odnosu na 2014, a pojačanim radom na suzbijanju trgovine narkoticima povećan je broj rasvetljenih krivičnih dela u vezi sa drogom za 48 odsto. Zabeležen je pad broja krivičnih dela protiv života i tela od 9,25 odsto, što je svakako rezultat pojačanog preventivnog rada.

Efikasnim operativnim radom, policija je rasvetlila čak 80 odsto krivičnih dela sa nepoznatim izvršiocem u 2015. godini. Ovako visok procenat govori o predanosti i profesionalnosti policijskih službenika, ali i obavezuje da se i u narednom periodu nastavi kontinuitet u uspešnom rasvetljavanju krivičnih dela.

Pripadnici policije su u 37 zaplena oduzeli više kilograma marihuane, heroin, kokain i amfetamin.

Pored redovnih aktivnosti, policajci Policijske uprave u Prijepolju posvećeni su preventivnom radu sa decom i maloletnicima, kako bi ne samo pojačali poverenje u policiju, već i pravilno usmereli učenike osnovnih i srednjih škola da se ne odaju narkomaniji, alkoholizmu, niti kriminalu. Sprovedeni su brojni projekti „Upoznajmo policiju“, „U začaranom krugu droge i alkohola“, „Sprečimo vršnjačko nasilje“, a predavanja u školama, edukacije, saradnja sa centrima za socijalni rad i Višim javnim tužilaštvom Užice doprinela je da se smanji udeo maloletnika koji se pojavljuju kao izvršioci krivičnih dela. Tako je taj postotak u prošloj godini iznosio samo 5 odsto.

Advertisements

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s