Dani kulture u Novoj Varoši


Nova Varoš – U novovaroškom Domu kulture ot 8. fevruari do kraja marta održaće se tradicionalna manifestacija Dani kulture, koja se u gradu na padinama Zlatara, sa manjim prekidima, održava skoro pet decenija. Tokom trajanja ove smotre, ustanovljene sa misijom da promoviše kulturno stvaralaštvo i afirmiše amaterizam u zlatarskom kraju, domaćoj publici predstaviće se brojni glumci, pevači, instrumentalisti, književni i likovni stvaraoci. U okviru umetničkog programa naći će se ukupno deset kulturnih događaja, od kojih su četiri pozorišna, tri muzička, dva filmska i po jedan likovni i književni događaj.

wikimedia.org

wikimedia.org

Prema planu organizatora, manifestacija će početi u ponedeljak, 8. februara (u 19 i 30) izložbom slika Milice Paunović, akademske slikarke iz Nove Varoši i koncertom hora Mileševske eparhije „Sveti kralj Vladislav“. Dva dana kasnije će za ljubitelje filmske umetnosti biti upriličen mini-filmski maraton, tokom kojeg će biti prikazana i dva hita – animirani film „Dobri dinosaurus“ i „Povratnik“ sa Leonardom Dikaprijem u glavnoj ulozi.

Od pozorišnih događaja izdvajaju se: Monodrama „Na taljigama u večnost“ – slovo o vojvodi Petru Bojoviću, koju po tekstu Vladimira Đorđevića izvodi glumac Zdravko Maletić. Prema zasada još uvek precizno definisanim terminima i satnici, ovaj događaj trebalo bi da bude upriličen 17. februara. Dva dana ranije planirano je gostovanje pribojskog amaterskog pozorišta sa predstavom „Zasluženi odmor“. Kreativna radionica iz Užica predstaviće se najverovatnije 26. februara, dečjim komadom „Čarobni brod“, a krajem ovog ili prvog dana narednog meseca na programu će biti premijerno izvođenje predstave domaćeg amaterskog pozorišta „Život u tesnim cipelama“, koji po tekstu Dušana Kovačevića, režira Vladimir Dulanović.

  • Dom kulture imaće čast da u sredu, 24. februara, ugosti dobitnika nagrade „Meša Selimović“ za 2015. Enesa Halilovića. Poklonici pisane reči imaće priliku da se bliže upoznaju sa književnim stvaralaštvom ovog umetnika, a autor će tom prilikom i predstaviti nagrađenu knjigu „Zidovi“, kažu organizatori, pozivajući publiku i da proprate jedan od kvalitetnih muzičkih sadržaja – koncert „Dua klasika“ (Dragutin Pavlović – violina i Marija Tiosavljević – klavir), kao i domaćeg Tamburaškog orkestra i Plesnog kluba „Atraktiv“.

U Domu kulture dodaju i da je, zbog besparice i „tankog“ budžeta za kulturna dešavanja, umetnički program i ove godine značajno skresan, ali da su se organizatori, u skladu sa onom narodnom „koliko para, toliko muzike“ potrudili da, ipak, upriliče raznovrsne sadržaje prilagođene umetničkom senzibilitetu i ukusu novovaroške publike. Pokrovitelj „Dana kulture“ je Opština Nova Varoš.

Brojni sadržaji i u Biblioteci

Tokom februara i marta i novovaroška Biblioteka „Jovan Tomić“ organizovaće brojne kulturne događaje. Prvi u nizu je promocija knjige „Na krilima slobode“ autora Boška Vujačića, koji je i poznati narodni guslar. Događaj će biti upriličen večeras (petak, 5. februar) u 19 sati.

  • Domaće ljubitelje pisane reči obradovaćemo i književnom večeri na kojoj će gostovati čuveni Matija Bećković, dok ćemo za ljubitelje kvalitetne muzike upriličiti koncert poznatog kvarteta „Sensartika“, ističe Nera Čović, direktorka Biblioteke i dodaje da će se u ovoj ustanovi krajem ovog ili početkom narednog meseca održati i promocija nove knjige Vladimira Dulanovića, novovaroškog književnog i pozorišnog stvaraoca, kao i brojni drugi sadržaji posvećeni deci školskog i predškolskog uzrasta, poput, recimo, manifestacije „Igre bez granica“, na kojoj će mališani iz seoskih škola prikazati svoj talenat za igru , pesmu, glumu …

Izvor: Danas

Advertisements

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s