Rusi fabrike iz Turske sele u Srbiju


Naše kompanije praviće umesto turskih delove za kamione „kamaz“ i „gaz“ i automobile „lada“… Od tog posla srpska industrija zarađivaće 30 miliona dolara godišnje

Srpske fabrike će ubuduće, umesto turskih, proizvoditi delove za ruske kamione „kamaz i „gaz“, kao i automobile „lada“!

Taj veoma unosan posao, koji će našoj industriji godišnje donositi oko 30 miliona dolara, najavio je prilikom posete Srbiji zamenik ruskog premijera Dmitrij Rogozin.

Ugovor će, kako saznajemo, najverovatnije biti potpisan u martu, prilikom posete ruskog premijera Dmitrija Medvedeva Srbiji.

maxresdefault

Ogroman posao

Dmitrij Rogozin je tokom dvodnevnog boravka u Srbiji najavio da će zbog ekonomskih sankcija prema Turskoj Rusija neke fabrike iz te zemlje prebaciti u našu zemlju. Pomenuo je da će srpska industrija proizvoditi delove za „Kamaz“ i „Avtovaz“ (kompanija koja proizvodi „ladu“), a prema Informerovim saznanjima, u tom paketu će biti i oprema za kamione i autobuse kompanije GAZ.

 • Verujemo da je srpska industrija u stanju da proizvede delove za naše najpoznatije kompanije. To će, takođe, dati ozbiljan finansijski doprinos srpskoj privredi – rekao je Rogozin, i naglasio da će Rusija na taj način u Srbiji dobiti ozbiljnog partnera.

Prema Informerovim izvorima, naše fabrike komponenti praviće za tri ruske kompanije kočnice, gume, auto-pojaseve, elektriku, kabine i sedišta. Posao sa Rusima doneće srpskim firmama zaradu od oko 30 miliona dolara godišnje.

 • Postoji spisak od oko sto srpskih firmi koje bi potencijalno mogle da prave delove za Ruse. Koliko će na kraju komponentaša zaista raditi za Ruse, sada je teško reći. U igri su „Trajal“, „Tigar“, „Petoletka“, „Zastava tapacirnica“, „Krušik akumulatori“, ali i mnoge druge firme. I „Fijat“ je zainteresovan za učestvovanje u ovom poslu, a da li će stvarno tako biti, znaće se vrlo brzo – otkriva Informerov izvor.

Dejan Delić, koordinator Centra za saradnju sa Ruskom Federacijom u PKS, kaže za Informer da je reč o ozbiljnom poslu koji će najverovatnije biti sklopljen pred sam dolazak ruskog premijera Dmitrija Medvedeva u Srbiju, najavljen za proleće ove godine.

 • Sklapanje ugovora između tri najveće ruske kompanije iz auto-industrije i naših komponentaša povećaće izvoz Srbije u Rusiju za nekoliko desetina miliona dolara. Veoma je važno što će ti poslovi dovesti do otvaranja nekoliko hiljada radnih mesta u zemlji – kaže Delić.

Korist za Srbiju

Ekonomista Ljubomir Madžar navodi da je poslovna saradnja sa Rusima dobra vest za nas.

 • Ruska odluka je očigledno politički inspirisana, posle svega što se dešavalo između Rusije i Turske, a mi tu očigledno možemo da pronađemo svoju korist. Ako se ide na saradnju sa domaćim firmama, onda se može očekivati i rast tražnje domaćih proizvoda, a bilo bi i potrebe za novim radnim mestima – ističe Madžar.

Ekonomista Mlađen Kovačević navodi da su ovakvi poslovi prave investicije.
Imaćemo koristi i od toga što će se uzimati različite sirovine iz naših fabrika, što će biti zaposleno još ljudi i što će nam značajno rasti izvoz – smatra Kovačević.

Šta ćemo proizvoditi

 • kočnice
  akumulatore
  gume
  pojaseve
  elektriku
  kabine
  sedišta

Ko će proizvoditi

* „Tigar“ Pirot
* „Prva petoletka“ Trstenik
* „Krušik akumulatori“ Valjevo
* „Trajal“ Kruševac
* „Zastava tapacirnica“ Kragujevac

Informer

Advertisements

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s