Opštine koče legalizaciju


Pojedini gradovi kasne sa postupkom ozakonjenja iako je zakon usvojen još u novembru. Među prvima legalizovana kuća u naselju Resnik. Ove godine biće popisani svi nelegalni objekti

Tiosav Petrović je ozakonio kuću 12 godina od predaje zahteva

Tiosav Petrović je ozakonio kuću 12 godina od predaje zahteva

MNOGE lokalne samouprave još nisu započele postupak ozakonjenja, iako je zakon za uvođenje u red „divlje“ gradnje usvojen još krajem novembra. Ministarstvo građevine je, kako „Novosti“ saznaju, u decembru sprovelo kontrolu i utvrdilo da Dimitrovgrad, Kovačica, Pirot, Priboj, Požarevac, Svilajnac, Srbobran, Sremski Karlovci, Ćićevac i Šabac još nisu ni krenuli u ovaj proces.

Malo bolji od njih, sa tek prelaznom ocenom su Bor, Pećinci, Užice, Čajetina i Vranjačka Banja. Posao, zasada, dobro rade Beograd, Jagodina, Aranđelovac, Novi Sad, Smederevska Palanka, Novi Pazar, Trstenik i Negotin. Resorno ministarstvo će, kako saznajemo, narednih dana ponovo sprovesti nenajavljene kontrole po gradovima i opštinama.

  • Lokalne samouprave bi trebalo da budu ažurnije nego u prethodnih mesec dana, jer neke nisu ni počele postupak ozakonjenja – izjavila je u sredu Zorana Mihajlović, ministar građevine, infrastrukture i saobraćaja.

  • Trebalo bi da tokom ove godine budu popisani svi nelegalni objekti.

Mihajlovićeva je istakla da država vodi ceo proces i da ne zavisi od volje onog ko je gradio da li hoće ili neće da ozakoni svoj objekat.

  • Mislim da ćemo uspeti u tom procesu, jer ne vidim zašto bi neko rizikovao svoju lepu kuću ili garažu, ako može da je ozakoni brzo i jeftino – rekla je Mihajlovićeva, prilikom posete porodici Petrović, koja je prva u beogradskoj opštini Rakovica dobila rešenje o ozakonjenju. – One koji nisu predavali zahteve, u svim opštinama će popisati inspektori i nakon toga će izdati rešenje o rušenju. Dakle, hteli ne hteli, oni će biti prinuđeni ili da odmah krenu u proces ozakonjenja ili će njihov objekat biti srušen.

Tiosav Petrović i njegova supruga Jovanka su još pre 12 godina predali zahtev za legalizaciju. Za njima su ostale godine truda i nerviranja, jer su im službenici od opštine do gradskih sekretarijata uvek tražili još neki papir.

  • Želeo sam da sinu i ćerki ostavim čiste papire – priča Petrović.

  • Za 160 kvadrata je pre pet godina trebalo da platim oko 6.500 evra, a sada sam to završio za 50.000 dinara. Godinama sam obijao pragove državnih ustanova. U međuvremenu se menjalo osoblje, stizali su novi propisi, a meni je uvek još nešto nedostajalo da legalizujem kuću od 360 kvadrata.

Novosti

Advertisements

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s