FAP prodaju u delovima


Agencija za privatizaciju objavila pozive za traženje kupaca za još tri srpska preduzeća. Ponuđene i firme „Krušik plastika AD“ iz Osečine i AD „Aleksa Šantić“

Kako bi trebalo da izgleda kamion koji će se proizvoditi u FAP-u Foto: Facebook FOTOMONTAŽA
Kako bi trebalo da izgleda kamion koji će se proizvoditi u FAP-u
Foto: Facebook
FOTOMONTAŽA

AGENCIJA za privatizaciju je objavila javne pozive za privatizaciju tri preduzeća iz svog portfelja – „Krušik plastike AD“ iz Osečine, „Fabrike automobila Priboj“ i AD „Aleksa Šantić“ iz istoimenog mesta. U pozivu za prikupljanje ponuda sa javnim nadmetanjem radi prodaje kapitala „Krušik plastike“ navodi se da je na prodaju paket akcija koji predstavlja 93,96 odsto kapitala tog preduzeća, a procenjena vrednost kapitala je 843.299,70 evra.

  • Svi zainteresovani mogu podneti prijave za učešće u postupku najkasnije do 6. aprila, a dužni su da uplate depozit za učešće u postupku, u iznosu od 84.329,97 evra – navode u Agenciji za privatizaciju.

Budući strateški partner FAP-a će, prema javnom pozivu, sa Republikom Srbijom osnovati novo privredno društvo. Minimalni ulog investitora je najmanje milion evra u novcu i pet miliona evra u stvarima ili u novcu, dok će ulog Srbije biti deo imovine FAP koju je država stekla zamenom potraživanja za vlasništvo.

U Opštini Priboj preduzeti su koraci za dolazak partnera, koji će oživeti fabriku i grad. Odlukom Skupštine opštine osnovano je Društvo sa ograničenom odgovornošću „Industrijski parkovi“, čija su imovina zemljište i pogon „Preseraja“, najvredniji deo FAP-a, u Manovića Polju, uz reku Uvac i granicu sa BiH. Ovde su poslednje izgrađene hale, 1984. godine, na 45.000 kvadrata.

  • Država nam je ustupila „Preseraj“ i osnovna delatnost društva „Industrijski parkovi“ biće iznajmljivanje nekretnina. Uskoro, uz pomoć države, započinje adaptacija, kako bi se objekat prilagodio svetskim standardima u proizvodnji automobilskih delova i kamiona – ističe za „Novosti“ Lazar Rvović, predsednik opštine Priboj.

Model industrijskih parkova već uspešno posluje u Subotici, a Rvović kaže da je namera da se kasnije nešto slično uradi i sa ostalim pogonima FAP-a, koje će se ponuditi drugim investitorima, kao i još neke fabrike na izdisaju, kako Priboj ne bi zavisio od jedne fabrike.

U FAP je do petka, kao i ranije u nekoliko navrata, boravila ekipa inžinjera kompanije „Sisu“ iz Finske, sa kojom je u maju prošle godine Vlada Srbije potpisala memorandum, posle blokade barske pruge i dolaska premijera Aleksandra Vučića u grad na Limu. U matičnoj fabrici kamiona je 740 radnika, dok ih je nekoliko puta manje u četiri FAP-ova zavisna preduzeća.

Novosti

Advertisements

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s