Pop zida crkvu majci Mehmed-paše Sokolovića


Stevan Gagić, sveštenik iz Kalifornije, obnavlja bogomolju koju je podigao Mehmed-paša Sokolović

rs-rudo-crkva_620x0

RUDO – U Crkvinama, na livadi nazvanoj po mestu gde je u 16. veku, na vrhuncu svoje moći, Mehmed-paša Sokolović (Bajo Nenadić) svojoj majci podigao crkvu koju su Turci kasnije spalili, u toku je prva obnova bogomolje, a ktitor je pop Stevan Gagić, stanovnik Kalifornije.

Ovaj budući hram, koji niče na temeljima nekadašnje crkve, sveštenik Gagić posvetio je stradalnicima u jasenovačkom logoru i vezirovoj majci koja je u pravoslavnoj veri ostala do kraja života, za razliku od supruga Dragutina koji se poturčio. Zato je Bajo Nenadić ocu sagradio džamiju, koju je od hrama darovanog majci delio samo Sokolovački potok… U prošlosti, džamija je pet puta rušena, pa – i u ovom veku – po peti put obnovljena, a crkvi će ovo biti prvi put!

Inače, sve se pokrenulo kada je vremešni pop Gagić – koji je, tokom Drugog svetskog rata, emigrirao sa Pala u Ameriku – u “Novostima” pročitao priču o spremnosti Slobodana Rađena da livadu Crkine besplatno ustupi graditeljima crkve. Otac Stevan odlučio je da bude ktitor i – hram se uveliko gradi…

  • Malo nas je ometalo kišno vreme, ali smo ipak stigli do postavljanja lučnih ploča. To će biti komplikovaniji deo posla, ali imamo dovoljno iskustva – kaže Andrija Đedović, građevinski tehničar u firmi “Trem gradnja” iz Valjeva, koji trenutno zamenjuje inženjera Branislava Kovačevića, kojem je pop Gagić poverio poslove izgradnje crkve u Crkvinama kod Rudog, u selu Sokolovići.

Pored Slobodana Rađena, koji je ustupio svoju livadu, na gradilište je – o trošku opštine – dovedena voda iz gradske mreže, što je koštalo oko 8.000 maraka. I lokalna “Elektrodistribucija” investirala je oko 10.000 KM u dovod struje, a – takođe o trošku lokalne samouprave – upravo započinje i asfaltiranje priključnog puta za regionalnu trasu Rudo – Priboj, koji bukvalno prolazi ispod Crkvina.

MESTO HODOČAŠĆA

MEHMED-PAŠA Sokolović podigao je ćupriju na Drini, u Višegradu, te most na Žepi u Rogatici i Vezirov most u Podgorici. Zaslužan je, međutim, i za obnavljanje rada u Pećkoj patrijaršiji, u kojoj je službovao Makarije Sokolović – po jednima njegov rođeni brat, a po drugima brat od strica. Na čelu Pećke patrijaršije Makarije je bio od 1557. do 1571, a nasledio ga je sin, Antonije Sokolović…

Ruđani su, pre tri decenije, u spomen patrijarhu Makariju podigli crkvu na Paštan brdu, koja dominira nad Sokolovićima i Crkvinama i – u trouglu – sada čini mesto hodočašća za pravoslavne i islamske vernike.

Novosti

Advertisements

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s